STUDII DE CAZ

Efectul anticancerigen al extractului de ceai negru asupra liniei celulare a cancerelor umane

In cadrul acestui studiu a fost analizat efectul extractului natural de ceai negru Camellia sinensis (BTE) asupra liniei celulare a cancerului uman de colon HT-29, liniei celulare a cancerului uman la sân MCF-7, liniilor celulare ale cancerului uman alveolar A549 si liniilor celulare sanatoase NIH-3T3.

A fost identificat diapazonul concentratiilor pentru efectul citostatic/antiproliferare prin folosirea metodei testului MMT si a testului Trypan blue, electroforeza-gel care este aplicata pentru determinarea formei mortii celulare provocate cu ajutorul BTE si deteriorarea ADN-ului cu ajutorul testului cometa. Diferitele concentratii ale extractului (0.00078 – 5 μg/mL) au fost adaugate culturilor celulare si incubate timp de 216 ore. BTE a indicat un efect citotoxic asupra tuturor liniilor celulare ale cancerului, insa celulele HT-29 si MCF-7 au fost mai sensibile decat A549.

BTE nu a indicat niciun efect antiproliferant asupra celulelor sanatoase NIH-3T3 în concentratiile testate. In cazul unei administrari individuale a BTE, nu a fost constatata moartea apoptocica a celulelor HT-29 si MCF-7 dupa 72 de ore de la incubatie, insa în cazul unei administrari repetate de BTE (BTE a fost adaugat celulelor in fiecare zi) a fost constatata moartea apoptocica a celulelor HT-29 după 72 de ore de la incubatie. BTE a provocat, de asemenea, ruperea lantului ADN si deteriorarea oxidativa a ADN la celulele canceroase HT-29 si MCF-7.

Extractul de ceai negru

Extractul din Camellia sinensis (ceai negru) (BTE) a fost realizat de ing. Ján Keresteš (Molecule of Life Ltd., Senec, Slovakia). Extractul se topeste în apa. Contine flavonoide active in proportie de minimum 96%, intre altele si catehina (60-75%), leucoantocianizi (25-40%), cianidina si derivati flavonoizi generali de diol. Complexele de flavonoizi sunt prezente in forme mono si oligomere.

Studiul poate fi citit în intregime accesand link-ul:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4374083/

Evaluare medicala cu privire la Matuzalem, prin analiza unui pacient:

Prof. Dr. Kiss Lorant MD. Ph. D.

Medic Primar Chirurg Sef Clinica chirurgie 1 Sibiu

Cod: 395330

Textul de mai jos contine traducerea manuscrisului oferit de Prof. Dr. Kiss Lorant.

Bortan Horia in varsta de 50 de ani, pacient de sex masculin tratat de mai multi ani de ciroza hepatica si diabet dependent de insulina. In cea ce priveste istoricul pacientului mentionez ca este tratat cu ciroza hepatica child B/C cauzata de consumul de alcool. Boala este complicata cu hipertensiune portala, hiperslevismus (Tk: 60-70.00, ascites, oesophagus varix ). Un aspect foarte important de amintit este ca pacientul are greutatea corporala intre 135- 140 kg, I se administreaza zilnic 70-80 unitati de insulina pentru a mentine nivelul glicemiei intre 140-180. Dupa administrarea a sase cutii de Matuzalem am constatat urmatoarele:

1. Nivelul glicemiei fara administrare de insulina ( de trei luni nu se administreaza insulina ) fluctueaza intre 108 – 124, verificarea s-a efectuat timp de 6 saptamini cu doua controale zilnice.

2. S-a pornit o diureza spontana in urma careia pacientul a pierdut 20 de kg din greutate, ascites abia este vizibil iar starea generala a pacientului este excelenta.

3. Modificarea nivelurilor DHC sugereaza ca in ficat au loc procese de regenerare celulara.

Concluzie: Eu cred ca merita sa studiem in continuare Matuzalem deoarece sunt sanse susceptibile de a avea un impact la nivel molecular prin recunoasterea erorii si corectia informatiilor false. Suntem curiosi sa aflam raspunsul la intrebarea ca acesta substanta in mod indirect indica faptul ca are efect atata timp cat exista activitate celulara reversibila?

Matuzalem este in continuare studiat ca potential tratament naturist pentru cancer.